De perfecte balans tussen werk en privé.

De perfecte balans tussen werk en privé.

De perfecte balans tussen werk en je privéleven is essentieel, een burn-out was namelijk een veel voorkomend probleem in 2022 en dit willen we voorkomen in 2023.

Als zorgmedewerker valt het niet mee om soms je zware lasten, heftige dagen en ingrijpende momenten zomaar naast je neer te leggen.

Je zorgt continu voor een ander, niet zo gek want het zit in je DNA. Maar hoe goed zorg je daadwerkelijk voor jezelf? Is het voor jou normaal om tijd met jezelf te besteden?

Het vinden van de juiste balans kan soms een flinke zoektocht zijn. Vooral wanneer de werkdruk hoog ligt en je veel onregelmatige diensten draait.

In deze blog delen we tips om de perfecte balans te vinden en zetten we je mentale gezondheid voorop!

Ben je bekend met het fenomeen “mentale fitheid”? Vaak wordt er bij het woord fitheid gedacht aan het lichaam, conditie en spierkracht. Maar wij doelen op iets anders, namelijk: De conditie van de geest. Het hoofd en alles wat je daar denkt en voelt.

Ben je mentaal fit? Goed zo! Dit betekent dat je lekker in je vel zit.
Zo sta je positiever in het leven, ervaar je minder stress en ben je je problemen sneller de baas. 

 1. Spendeer tijd met jezelf.
  Tijd om op te laden en te doen wat je leuk vindt! Neem die ene dag die je vrij hebt lekker voor jezelf. Geen zorg voor anderen, zoek de natuur op of kom in beweging. Luister wat muziek of een podcast. Tijd met jezelf doorbrengen brengt een hoop voordelen met zich mee. Je wordt productiever, je hebt de ruimte om je gedachten te ordenen en je wordt onafhankelijker.
 2. Verminder prikkels.
  Tegenwoordig leven we in een tijd waar we continu “aan” moeten staan. Dit gevoel zorgt voor druk bij een online en offline leven. Zet je telefoon zacht en verminder prikkels van buitenaf. 
 3. Blijf positief.
  Na regen komt zonneschijn, ook bloemen hebben regen nodig om te bloeien en ga zo maar door. Positief zijn is niet altijd gemakkelijk, daarom is het goed om dit soort positieve zinnen herhaaldelijk tegen jezelf te zeggen. Niet alle donkere situaties zijn beladen met pure negativiteit, soms is het een speurtocht maar er zijn altijd lichtpuntjes te vinden. 
 4. Pak genoeg rust.
  Na het dagelijkse inspannen is het nu tijd om te ontspannen. Je spieren worden losser, je bloeddruk daalt en je ademhaling wordt langzamer. Je afweersysteem en spijsvertering worden beter wat inhoudt dat je minder vatbaar bent. Ga op tijd op bed en laat je hersens zichzelf schoonspoelen. Een uitgerust lichaam kan gedachten en emoties beter handelen. 
 5. Communiceer.
  Je afsluiten is niet gemakkelijk, maar slecht communiceren kan ook een obstakel vormen.
  Doe leuke dingen met de mensen waar je graag tijd mee doorbrengt en vind ruimte om te communiceren. Je hart luchten kan soms voelen als een last die van je schouders af valt.
  Dit hoeft niet alleen met vrienden of familie te zijn. Praten met je werkgever en het blootstellen van jezelf kan ook werkdrukverlagend zijn. Communication is the key!

Welke tips ga jij in je nieuwe routine verwerken? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *