Nationale wat-voor-dag ?

Nationale wat-voor-dag ?

December. Een heuse feestmaand. Maar sinds de laatste paar jaren brengt december meer met zich mee dan alleen kerst en Sinterklaas. Namelijk een paar nationale dagen die misschien nog niet heel bekend zijn, maar als zorgmedewerker fijn zijn om even bij stil te staan. We zitten nog maar net in onze laatste maand van 2022, maar zijn al een paar thema- en feestdagen gepasseerd. Waaronder: Wereld Aids dag, Internationale (en nationale), Dag voor Mensen met een Beperking en Internationale dag van de Mensenrecht.

Hieronder een klein rijtje vol met gedenkwaardige dagen. 
Als je bij sommige dagen denkt: “Hier hebben ze echt een hele dag aan toegewijd?!”. Geen zorgen, zo denken velen.

1 december: Wereld Aids dag.
3 december: Internationale Dag voor Mensen met een Beperking.
7 december: Internationale Dag Vrijwilligerswerk.
10 december: Internationale Dag van de Mensenrechten.
11 december: Wereldlichtjes dag.24 december: Kerstavond.
25 december: 1e Kerstdag.
26 december: 2e Kerstdag.
31 december: Oudejaarsavond.

Wereld Aids dag.
In Nederland is het bijna niet meer dan normaal om gelukkig en gezond oud te kunnen worden met hiv. Voor sommige voelt deze dag dan ook een beetje overbodig.
Jammer genoeg genieten we in Nederland van een luxe waar niet overal sprake van is.
Daarom is het goed om stil te staan bij al die mensen die sinds het begin van de epidemie (dit jaar, 40 jaar geleden), zijn geraakt door HIV en aids. 
Ondanks de grote sprongen in de medische wereld en het levensreddende hiv -medicijn wat nu op de markt is, wordt 1 op de 4 mensen nog uitgesloten van deze levensreddende zorg. Dat zijn 10 miljoen mensen, volwassenen én kinderen. Puur om waar ze wonen, van wie ze houden en wie ze zijn.
Voor hen is deze dag uitgeroepen. We gaan door tot we overal gelijke behandelingen kunnen krijgen!

Internationale Dag voor Mensen met een Beperking.
Beter bekend als: Wereld Gehandicapten Dag.
Nederland telt zo’n twee miljoen mensen met een handicap, twee miljoen mensen waarvoor het niet vanzelfsprekend is om mee te doen op alle gebieden van het leven.
Onderwijs, werk, wonen en mobiliteiten. Het lijkt zo “normaal” maar mensen met een beperking hebben nog steeds een achterstand.
Daarom is een internationale dag hard nodig. Want ook Nederland kent veel verschillen waar we eigenlijk gelijkheid willen trekken.
Dit blijkt niet alleen uit onderzoek, maar ook uit vele gesprekken met ervaringsdeskundigen.
Vaak worden met een mensen met een beperking (licht tot zwaar) onderscheidt van de rest van de bevolking. Dit zorgt voor twee aparte werelden en doordat je de mensen niet ziet, hou je ook geen rekening met ze.
Deze dag is uitgeroepen om stil te staan bij iedereen met een handicap die ook graag met de maatschappij willen meedraaien!

Internationale Dag Vrijwilligerswerk.
In Nederland zijn we maar al te bekend met het spreekwoord: “voor niets gaat de zon op”. Je krijgt nooit iets voor niets. Behalve zon, licht en warmte.
Deze dag is ingesteld om aandacht te vragen voor alle mensen die willens en wetens hun vrije tijd besteden met iemand die het goed kan gebruiken. Alle vrijwilligers, maar ook mantelzorgers en andere actieve burgers die zich onbetaald willen inzetten voor een ander verdienen vandaag de spotlight!

Internationale Dag van de Mensenrechten.
Het lijkt nu nog een idealistische droom, maar zou een feit moeten worden: mensenrecht. 
Dit geldt namelijk voor iedereen. Ieder mens heeft recht op onderdak, vrijheid van meningsuiting, geen discriminatie, zorg en gezondheid en ga zo maar door.
Waar je ook vandaan komt of wie je ook bent, dat zou niet uit moeten maken. We hebben allemaal recht op dezelfde behandeling. 

Op 10 december 1948 werd door de VN De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen, waarmee mensenrechten een feit werden.
Vandaag de dag wordt hier toch regelmatig aan voorbij gegaan. Een ander of jezelf beoordelen is dan natuurlijk ook makkelijk wanneer we niet vanuit dezelfde positie kunnen oordelen.
Hiervoor geldt eigenlijk het gezegde: “jezelf in andermans schoenen verplaatsen”, en laten we proberen dit te verwezenlijken in het nieuwe jaar!

Mensenrechten in de Nederlandse Grondwet
Een bekend voorbeeld is artikel 1 van de Grondwet. Daarin staat dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld moet worden. Dit artikel is verder uitgewerkt in aparte gelijkebehandelingswetgeving, zoals de Algemene wet gelijke behandeling.

Wereldlichtjesdag.
De tweede zondag in december. Wereldlichtjesdag. De naam verhult niet heel veel maar de betekenis is enorm. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. 
Hierbij steken zij om 19:00 een kaarsje aan, en door de verschillende tijdzones ontstaat hierdoor een golf aan lichtjes wereldwijd. Het idee erachter? De wereld wordt weer een beetje verlicht voor de ouders die hun kind hebben verloren en weten dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

Kerst.
Een heerlijke kerstavond met het gezin bij de boom en omringd door cadeautjes, gevolgd door 1e & 2e kerstdag waarbij complete 5 gangen-gerecht de tafel dekken. 
Op de achtergrond draait zachtjes sfeervolle kerstmuziek en de lichtjes van de boom en kaarsjes vullen de ruimte samen met de saamhorigheid en gelach van iedereen die je graag dicht bij je hebt. 

Oudjaarsavond.
Een oud jaar overwonnen en een nieuwe is begonnen.
Na een turbulent jaar (of jaren) eindelijk een nieuw begin, iets waar een groot deel van Nederland ook wel aan toe is. 
Spannend blijft het wel, met alle opkomende veranderingen. 
Maar hier zal in volgende blog zeker nog over gesproken worden! 

Wat zijn jouw goals voor het nieuwe jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *