Onverwachte Levensgebeurtenissen

Onverwachte Levensgebeurtenissen

Dingen die niet heel vaak gebeuren en flink van invloed kunnen zijn op je ritme. Leuke  dingen, zoals: Trouwen, kinderen krijgen, een carrièreswitch of verhuizen naar je droomhuis.
Maar ook minder leuke evenementen vinden zo nu en dan plaats, en of we willen of niet: het is beter om je bewust te zijn van de ongemakken die in bepaalde scenario’s van je gevraagd worden. 

Wanneer het hoofd overuren maakt en emoties niet meer hanteerbaar zijn, is het moeilijk om veranderingen goed te overzien. Zo ook het financiële plaatje.

Als werkgever is het goed om in te spelen op bepaalde situaties of signalen. 

Weet je dat een van werknemers door een lastige periode gaat? Probeer dit bespreekbaar te maken.

Life events hoeven niet alleen plaats te vinden in het privéleven. Ook verandering in werksituaties kan van invloed zijn op iemands financiën. De start van een nieuw werk contract is het perfecte moment om nieuwe werknemers te ondersteunen bij financiële gezondheid. 

Bij de onboarding of het inwerkingtreden van een nieuw traject kan er ook informatie worden gegeven over waar je als werknemer terecht kan met vragen over financiën. 
Kom je in dienst vanuit een uitkeringssituatie? Dan zijn er online verschillende rekenhulpen te vinden waarmee berekend wordt wat er financieel gezien allemaal veranderd.
Een mooi voorbeeld voor een rekentool is: https://www.wijzeringeldzaken.nl/rekenhulpen/

Hulp via de gemeente.
Wil je graag met iemand praten over je financiële gezondheid? Dan is dat niet alleen mogelijk bij de gemeente, maar ook via kandoor.nl. Ook daar kun je terecht met je vragen. De chatfunctie beantwoordt al veel vragen (70% van het totaal) direct.

Salaris en toeslagen.
Via de gemeente is er soms meer mogelijk dan je denkt. In september wordt vaak de mogelijkheid aangeboden om ondersteuning te vragen bij scholingsmiddelen. De mogelijkheden hangen vaak af van de gemeente waar je in woont.

Een wijziging in het salaris kan invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt. Het is goed om dit altijd te bespreken zodat ze niet een onverwachte rekening ontvangen aan het einde van het jaar. Geef een wijziging in je salaris altijd door via www.mijntoeslagen.nl. Zo voorkom je dat je toeslagen moet terug betalen, of te weinig ontvangt. 

Checklists.

Uit onverwachte ingrijpende en stressvolle situaties kunnen financiële problemen voortkomen. Speciaal voor mensen die hier midden in belanden en zelf niet goed het overzichten kunnen bewaken, zijn er diverse checklists te vinden op het internet. Hier worden vragen gesteld om een duidelijke indicatie te krijgen hoe je het best ondersteund kunt worden. Zo kan er worden vastgesteld of je hulp nodig hebt bij het verwerken en het volhouden van dagelijkse bezigheden, of op financieel gebied door een nieuw geldplan te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *